Магазин елітних вин та алкоголю
+38 (095) 715-01-21

El

Знайдено 4065

Пиво ель

Ель — один з сортів пива, отриманий методом верхового бродіння. Вважається, назва сталося від слова alu, що означає "магія", "божественний". Цей напій і правда дуже смачний і часто має солодкуватий післясмак із-за додавання меду або карамелі. Кращий ель роблять у Бельгії, Німеччини, Великобританії, Ірландії.

таке ель

Елем називають пиво верхового бродіння, при виробництві якого використані особливі "верхові" дріжджі. До складу еля входить підготовлена вода, звичайний ячмінний солод і пивні дріжджі. Після вторинної ферментації ель розливають в сталеві ємності, а подекуди навіть в дубові барила, додають трохи цукру і залишають дозрівати.

Завдяки довгому спокійному дозріванню ель набуває багатий збалансований смак з безліччю відтінків, в якому чітко відчуваються тони темних фруктів. В ароматі еля фахівці відчувають відтінки карамелі, вишні, інжиру, печива.

Відмінності еля від пива

До XV століття називали елем будь-який продукт пивоваріння, потім ці два поняття стали розмежовувати. Спочатку для виробництва цього напою не використовували хміль, сьогодні додавання хмелю практикується повсюдно.

Звичайне пиво виходить шляхом низового бродіння, а для еля застосовують верхове бродіння — давніший спосіб ферментації. Вторинне бродіння еля відбувається при підвищеній температурі, у середньому 15-25 градусів. В заключною стадії дріжджі утворюють на поверхні еля своєрідну шапку. Весь процес вторинної ферментації триває не більше 30 днів. На відміну від пива, технологія виробництва не передбачає пастеризації і фільтрації. Це суттєво скорочує термін зберігання готового напою, зате зберігає максимум ароматичних і смакових відтінків.

Сорту і марки елів

У залежності від країни походження і національних особливостей виробництва розрізняють американський, ірландський, шотландський, англійська, німецький і бельгійський продукти. За кольором поділяють на три великих групи:

  • Світлий ель   для його виготовлення використаний світлий солод, з-за чого напій набуває світло-янтарний колір. У смаку відчувається хміль і солод. Фортеця знаходиться у діапазоні 3-20%.
  • Коричневий ель   виготовлений з карамельного солоду. Має темно-коричневий колір, насичений, але м'який смак з відтінками горіхів і сухофруктів.
  • Темний ель   у виробництві використаний палений солод, тому готовий напій має майже чорний колір. Фортеця його не обов'язково вище, ніж у випадку зі світлим елем.

За стилю виділяють наступні сорти еля:

  • портер — дуже темний напій з характерним солодко-гірким післясмаком;
  • стаут — темне пиво з відтінками кави та шоколаду у смаку, фортеця якого 4-5%, у імперського — не менше 7%;
  • ламбік — кислувате пиво, сброженное дикими дріжджами. Особливо популярні фруктові ламбики: вишневий, малиновий, персиковий і т. д.

Осібно стоять траппистские елі, які варять у монастирях за старовинними рецептами. Тільки сім пивоварень світу мають право називати свої напої траппистскими: це означає, що весь процес виробництва відбувається в стінах монастиря, безпосередньо ченцями або під їх суворим контролем. Виробляються вони переважно у Бельгії, дуже обмежених кількостях, і тому неймовірно цінуються знавцями.

Як правильно пити ель

Ель п'ють охолодженим до 10-12 градусів, при більш високій температурі він втрачає всю свою привабливість. Часто в барах подають скибочка лимона або апельсина, щоб збалансувати солодкість за власним смаку. Ель не прийнято пити з великих пивних кухлів, краще взяти високі пивні келихи.

Світлий ель гарний у як аперитив, його можна подати до страв тайської кухні, салатів і рибних закусок. Коричневі і темні сорти — прекрасні діжестіви, а супутники для барбекю і грунтовних м'ясних страв. З м'яса до елю підходять баранина і качка.

Звичайні пивні закуски теж не псують смак еля: він добре поєднується з сухариками, грінками, горішками. З сирів краще всього підходить чеддер. Окремі сорти чудово показують себе в компанії з гострими сирами з блакитний цвіллю — це незвичайне поєднання знаходить всі більше шанувальників.

Завдяки впізнаваною солодощі ель підходить і до десертів, особливо до пирогів з яблуками і горіхами.

Як вибрати ель

Щоб вибрати хороший ель, необхідно орієнтуватися в сортах і стилях. Так ви будете знати, чого чекати від написів на етикетках. Якщо ви побачите маркування Pale Ale або поєднання зі словом Bitter   перед вами світлий сорт з вираженим ароматом хмелю і чітким солодовим смаком. Індійський India Pale Ale (він же IPA) — більш цікавий варіант з фруктовими, квітковими або хвойними тонами в смаку. Brown Porter, Baltic Porter — темний насичене пиво з яскравим післясмаком. Dry Stout, солодкий Sweet Stout, вівсяний Oatmeal Stout — все це різновиди щільного і темного, іноді досить міцного стаута.

Ель — ціна в WineStyle

У магазинах WineStyle представлені сотні найменувань еля від популярних виробників Бельгії, Великобританії, Німеччини та інших країн. Докладні опису та дегустаційні нотатки допоможуть вам зробити правильний вибір. Ціна еля в магазинах WineStyle починається від 74 грн за стандартну пляшку об'ємом 0,5 л.