Фільтроване пиво
Навіщо потрібна фільтрація пива? Відповідь простий: щоб продовжити термін життя напою. Фільтроване пиво може зберігати свої початкові смакові якості значно довше нефільтрованого що підвищує його цінність з точки зору термінів реалізації, висуває менш жорсткі вимоги для умов транспортування.
Більше тривалий термін зберігання — це перша і головна причина фільтрації, але є ще і інша. Пиво повинно мати не тільки бездоганні смакові якості, але і прозорість (блиск). Природним шляхом цього досягти неможливо, так як на фінальному етапі дозрівання напій містить дрібні частинки, утворюються у процесі бродіння. Щоб домогтися ідеальної прозорості і презентабельного виду, пиво фільтрують.
Особливості виробництва
За фільтруванні з пінного напою видаляються виважені частинки муті, які представляють собою високомолекулярні білки, хмелеві смоли і дріжджі. Процедура очищення дозволяє також вилучити присутні у пиві мікроорганізми, здатні викликати швидку псування напою. Тобто фільтрація покращує властивості пива — робить його прозорим, а в результаті очищення від різних суспензій підвищуються органолептичні властивості пінного напою і його стійкість.
У перші годинник після очищення смак фільтрованого пива стає незбалансованим і може злегка гірчити, але вже через добу знову набуває гармонійність. Важливе значення для збереження смакових і ароматичних якостей хмільного напою грає дотримання технології фільтрації і температури пива.
Продукт, знаходиться у ємностях для ферментації і дозрівання при низьких температурах, по дорозі до фільтруючим апаратам не повинен нагріватися. Це може призвести до повторного розчиненню частинок муті, які підлягають видалення. Тому до процедури очищення вода для промивання фільтрувального шару сильно охолоджується.
Особливості пива
Фільтроване світле і темний пиво, призначене для розливу в пляшки і банки, піддається подвійний очищення, що дозволяє збільшити його терміни зберігання до 20 діб. Незважаючи на затвердження шанувальників нефільтрованого пива, його фільтрований побратим зберігає смакові і ароматичні властивості практично повністю.
У даний час всі промислові пивоварні мають у своєму асортименті фільтроване пиво. Так, наприклад, виробники чеського пива почали застосовувати фільтрацію з початку 20 століття. Спочатку у цього етапу технології було багато супротивників, які стверджували, що разом з дріжджами при фільтрації також видаляються та інші речовини, визначають смак і пенистость пива.
Але, незважаючи на ці доводи, чеське фільтроване пиво, прозоре, з вираженим блиском, набуло популярність у величезної числа споживачів, і фільтр назавжди прижився в пивних виробництвах.
Банкове і пляшкове, будь то німецьке, чеське фільтроване пиво або будь інше, підлягає подвійний очищення, що збільшує терміни його зберігання до 20 днів. Фільтрація, незважаючи на заяви шанувальників нефільтрованого напою, не порушує смакових і ароматичних якостей пива.