Ігристе вино кава
Ігристе вино кава – бездоганна альтернатива класичним шампанському. Напій приваблює легким фруктовим смаком, в якому домінують квіткові і цитрусові відтінки. Виробники використовують при виробництві автохтонні сорти винограду, тому в букеті можуть з'являтися нотки малини, прянощів, горіхів, ментолу.
З'явилася кава в ХІХ столітті, згідно легендам творцем напою став дон Хосе Равентос, власник Codorniu. Під час подорожі у Франції він побував у Шампані і був захоплений смаком місцевого ігристого вина. Повернувшись на батьківщину, він спробував відтворити технологію виробництва. Через відсутність піно нуара, шардоне і піно меньє, Хосе Равентос використовував макабео, шарелло і парельяду. Купаж був настільки чудовим, що рецептурою почали користуватися і інші виробники іспанських вин. З часом багато з них внесли корективи, що стало причиною різноманіття видів ігристого.
Технологія виробництва кави
Іспанські винороби дотримуються класичного методу виробництва ігристого вина. Особливу увагу приділяється якістю сировини: найзріліші ягоди збираються вручну і ретельно сортуються. Первинна ферментація протікає в великих резервуарах. Для вторинної ферментації виноматеріал розливається по пляшках, додаються дріжджі.
Через кілька місяців, коли закінчилося бродіння, виробляють ремюаж і дегоржаж. Пляшки перевертають, в горлечку збирається осад, який акуратно заморожують. Тимчасову пробку прибирають, видаляють осад, закупорюють і відправляють в підвали. Через кілька місяців cava готова до продажу.
Види кави
Як і класичне шампанське, кава класифікується за змістом цукру:
- сухе зміст цукру 17-32 г/л;
- брют допускається зміст цукру до 12 р/л;
- напівсухе міститься 32-50 г цукру літрі;
- href="/ua/champagnes-and-sparkling/cava/extra-brut/" target="_blank">екстрабрют до 6 г/л цукру;
- солодке більше 50 м цукру на літр.
У залежності від витримки напою у пляшці виділяють три категорії кави:
- Cava напій витримувався в підвалах не менш 9 місяців;
- Cava Reserva термін витримки не менше 15 місяців; <чи>копає великий Reserva кращі сорти ігристого вина з витримкою не менше 30 місяців.
Випускаються ігристі вина в усіх виноробних регіонах Іспанії. Можна придбати напої з Каталонії, Валенсії, Ла Манчі, Ріохи. У кожному регіоні своя рецептура через використання автохтонних сортів винограду. Місцеві традиції виноробства надають вплив на смак, що стає гарним приводом для експериментів.
Випускають дві категорії за кольором келиху:
- href="/ua/champagnes-and-sparkling/cava/sparkling-white/" target="_blank">біле — відрізняється фруктовим освіжаючим смаком, чудовим баланс кислотності. В ароматі домінують яблука, цитрусові і квіткові мотиви;
- href="/ua/champagnes-and-sparkling/cava/sparkling-rose/" target="_blank">рожеве залучає освіжаючим фруктовим смаком, щедрим ароматом і красивим відтінком.
Всі види кави – чудовий аперитив, чудово поєднується з стравами середземноморською кухні.
Вартість ігристого вина кава в мережі WineStyle
Купити каву в Україні можна в мережі магазинів WineStyle. В асортименті продукція з різних регіонів Іспанії. Ціна ігристого вина починається від 323 грн за пляшку об'ємом 0,75 літра. В каталозі шанувальники благородних напоїв знайдуть напівсолодкі італійські і французькі вина, портвейни, хереси провідних світових брендів.