Ігристі вина з Іспанії
Іспанське ігристе вино, в тому числі відоме у усім світі вино Cava, можна сміливо назвати визначною пам'яткою країни. Напій отримав широке визнання, був неодноразово відзначений вищими нагородами престижних конкурсів. В іспанською ігристе вино ціна і якість співвідносяться в ідеальній пропорції: свіже і легке вино з гармонійним смаком становить гідну конкуренцію французькому шампанському.
Роком появи ігристого в Іспанії вважається 1872 рік, коли каталонський винороб Дон Хосе Равентос після тривалого вивчення технології виробництва французької шампанського отримав своє перше шипуче вино. Назва "Кава" підкреслює індивідуальність напою: воно позначає окрему категорію вин, які дозволено виробляти по закріпленій технології у муніципалітетах 159 Іспанії.
Класифікація іспанських ігристих вин
- Макабео чарелло парельяда три основних сорти винограду для "Кави". Саме вони надають вину елегантний квітковий аромат і фруктову свіжість.
- "Каву" роблять методом класичної шампанізації з вторинним бродінням і витримкою на осаді в пляшці. Це складний і трудомісткий процес, який аналогічний виробництва французької шампанського.
- Іспанське ігристе вино може бути без цукру Brut Nature, з його мінімальним змістом (Extra Brut до 6 г/л, найбільш популярна категорія Brut 6—15 г/л, Extra Seco 12—17 г/л), сухим Seco 15—32 г/л, а також напівсухим Semiseco 32—50 г/л і солодким Dulce більше 50 г/л
- залежності від витримки розрізняють "Каву" з білої міткою, витримка якої 9 місяців і більше; витриману не менше 15 місяців "Каву" Резерву з зеленою міткою; а також вино Гран Резерву витримкою від 30 місяців.
- "Кава" — відмінний аперитив. Її подають в прозорих скляних келихах "фужер" або "тюльпан", наповнюючи їх на 2/3. Температура подачі напою 5—8 °С, причому, чим молодше вино, тим сильніше його охолоджують.
Якщо ви шукаєте гарне ігристе вино, спробуйте іспанське, купити можна в нашій мережі магазинів Winestyle. Познайомтеся з асортиментом і відгуками на даній сторінці — це спростить процес вибору.