Ігристі вина
Ігристе вино — це напій свята. Воно дарує феєрверк радості і фонтан приємних емоцій, поділяє з нами щасливі моменти життя. Де іскряться келихи з ігристим — там завжди веселощі і сміх. І якщо дороге французьке шампанське дозволить собі не кожен, то купити ігристе вино, ціна якого на порядок нижче, може хто завгодно. Ймовірно, тому виробництво і обсяги продажів ігристих вин продовжують набирати оберти, задовольняючи постійно зростаючий попит.
Історія появи і методи виробництва
Батьківщиною ігристих вин вважають Францію, причому не знамениту Шампань, а регіон Лангедок. Саме там народилася первісна технологія. Пізніше в Шампані з'явився більше удосконалений метод, винахід якого приписують бенедиктинському ченцеві Періньону (1638—1715). Перше вино з бульбашками було їм отримано випадково, коли після розливу готового вина в пляшки воно відновило бродіння. Такий результат спочатку порахували шлюбом, але пізніше зрозуміли, що шипучі напої — це напрямок, яке варто розвивати і удосконалювати.
Так з'явився метод класичної шампанізації, складний і трудомісткий, передбачає двоетапне бродіння: спочатку в сталевому резервуарі, потім після складання купажу, додавання цукру та дріжджів — в пляшці на осаді. В наприкінці циклу обов'язкова витримка. Таким способом виробляють саме шампанське і деякі шипучі вина: французькі креманы, іспанську "Каву", італійську "Франчакорту" та ін
Щоб спростити виробництво, в кінці 19 століття енолог Мартинотти з Асті запропонував для вторинного бродіння використовувати не пляшки, а сталевий резервуар. У ньому під тиском ферментировалось ігристе вино, вартість якого виходила суттєво нижче з-за зменшення витрат на виробництво. Ежен Шарм удосконалив методику, його ім'ям вона й була названа. Цей спосіб застосовують більшість італійських виробників. З його допомогою роблять знамениті "Асті" і "Просекко".
Сорту винограду, типи вин
Для виготовлення шипучих вин використовуються як білі, так і червоні сорти винограду. Самі напої бувають білими, рожевими і червоними, різної міцності — від 5,5 до 12 %, і з різним рівнем утримання цукру: частіше — сухі і брют, рідше — солодкі і напівсолодкі.
Якщо ви шукаєте, де купити ігристе вино, то рекомендуємо звертатися в спеціалізований магазин наприклад, в мережу магазинів елітного алкоголю Winestyle. Ми продаємо ігристі вина за цінами від 57 грн