Магазин елітних вин та алкоголю
+38 (095) 715-01-21

Саке

 Знайдено 227

Саке — національний японський напій, який виробляється методом природного бродіння сировини з особливих сортів рису з високим змістом крохмалю. Фортеця готового напою 14–20°С. Саке має ні з чим не порівнянний смак з відтінками фруктів, квітів, зрілих сирів і грибів. Напій з самого серця Японії в усьому своєму розмаїтті представлений в даному розділі.

Показати всі саке

Популярні категорії

Важко сперечатися з тим, що в останнім часом багато з японської культури стає модним у Росії. Не став винятком і японський національний напій — саке. І нехай його популярність поки не порівнянна з французьким коньяком шотландським віскі чи мексиканської текілою тенденція у наявності. Саке — автентичний національний напій, історичний вік якого становить не менше 2000 років. Цей напій складно віднести до якого-небудь класу, однак найчастіше його називають «рисова горілка», хоча фортеця готового напою становить всього 14°-20°. Саке проводиться з особливих сортів рису з високим змістом крохмалю. Рис шліфується, щоб видалити із зерен непотрібні елементи, містяться в оболонці. Цікаво, що саме від ступеня шліфування залежить клас саке: чим більше зерна сточується, тим вище клас готового напою. Сусло готується з пропареного рису, особливого грибка Кодзі, дріжджів і води. Саке проводиться методом природної ферментації: напій просто фільтрують після 2-5-тижневого бродіння закваски. Щоб отримати висококласне саке, готовий напій пастеризують і витримують в герметичних ємкостях 6-12 місяців. Колір саке коливається від прозорого до світло-жовтого або зеленуватого.

Якість саке залежить від ступеня отшлифованности рису і визначається за залишком зерна у відсотках. Так, при виробництві саке класу дзюммай-сю (Junmai-shu) зрізається мінімум 30% ваги кожного зернятка. Так зване столове саке хондзедзо-сю (Honjozo-shu) теж проводиться з рису, що втратив близько 30% ваги, але на заключному етапі виробництва у це саке додається трохи міцного алкоголю, щоб закріпити властивості смаку і аромату. Саке класу преміум маркується гіндзі-сю (Ginjo-shu) — ступінь шліфування рису становить максимум 60% залишку. Якщо рис при шліфуванні втрачає половину свого ваги, виходить саке класу супер-преміум   дайгиндзе-сю (Daiginjo-shu). Незважаючи на існування цих категорій, смак саке неможливо передбачити без дегустації.

Як відомо, саке можна пити як охолодженим, так і підігрітим до 60°. Гаряче саке приємніше пити холодне час року. Напої преміального класу прийнято пити охолодженими до 10°-18°. Саке чудово поєднується з стравами традиційною японської кухні, будь легкими і закусками сирами. Охолодженим п'ють, як правило, висококласне саке дайгиндзе-сю або гіндзі-сю. Якщо необхідно зігрітися в холодне час року, вибирайте міцне і гостре саке. Поєднуйте його з стравами японської кухні або будь-якими закусками.

Популярність саке в Японії останні роки знижується користь європейських напоїв. А ось у США та Франції, навпаки, дуже люблять саке, яке купити у цих країнах можна без проблем.