Приблизно на початку XVII століття винороби під Франції отримали несподіваний результат ферментації — ігристе вино. Довгий час це вино називали "диявольським" за здатність підривати бочки, в яких воно витримувалося. Першим приборкувачем ігристих вин став монах-бенедиктинець Будинок П'єр Періньон. Він створив таку технологію виробництва, при якій вторинна ферментація відбувалася вже в пляшці. Ігристим може називатися будь-яке вино, насичене вуглекислим газом, але шампанське це тільки ігристе вино з французької провінції Шампань.
Даний вино з Шампані відповідає цілому звід правил, розробленим французьким Міжпрофесійним комітетом шампанських вин. Так, в його складі може присутні не більше трьох сортів винограду, а саме шардоне піно нуар і піно менье, причому піно меньє використовується тільки в купажах. Регламентуються навіть такі моменти, як підрізування лози, врожайність з гектара, час збору винограду та інше.
Славнозвісне в світі вино проводиться за класичним методом "шампенуазе". Перше бродіння відбувається у сталевих резервуарах, потім купажована вино розливають в пляшки з додаванням невеликого кількості цукру і дріжджів. Вторинне бродіння відбувається всередині пляшки. Приблизно через півтора року приходить час "ремюажа" пляшки кожен день трохи провертають, щоб зібрати осад в районі горлечка.
Дегоржирование – це віртуозний процес видалення осаду з пляшки, після чого вино стає прозорим і придатним до вживання. Втім, після дегоржирования воно може зберігатися необмежена час покращувати свої властивості. Такий традиційний метод виробництва, який застосовується в Шампані.
У залежності від змісту цукру, розрізняють наступні види цього вина: ультрабрют (нульове зміст цукру), брют (менше 15 г на літр), сухе sec (17-35 г), напівсухе demi-sec (33-50 г) та солодке doux (більше 50 г цукру на літр). За кольором воно може бути класичним білим (Blanc de blancs), виготовленим тільки з шардоне і рожевий (Rose), якщо у виробництві брав участь червоний виноград. Ігристі вина відрізняються від шампанського і сортовим складом та методом виготовлення, і терміном витримки. Ігристі вина з решти областей Франції називаються Cremant, італійські ігристі це Spumante, Lambrusko, Asti або Frizzante, в Німеччині ігристі вина називаються Секта, в Іспанії Cava і т. д.
Це вино сьогодні виробляють сотні виробників Шампані. Але тільки самі гідні марки отримали всесвітню популярність і особливий елітний статус. Це Moet & Chandon, Laurent-Perrier Gosset Veuve Clicquot, Dom Perignon.
Придбати шампанське до Нового року або якого-небудь врочистого нагоди не важко. Магазин, у якому здійснюється продаж шампанського, повинен дотримуватися умови зберігання цього ніжного напою. Це вино зберігається при температурі 10-15°С в горизонтальному або похилому положенні, щоб пробка пляшки завжди залишалася вологою.
Придбати ігристе вино за доступними цінами можна в наших магазинах WineStyle. В даному розділі каталогу представлена детальніша інформація за шампанським і ігристим вин світу, в тому числі для кожної пляшки вказана ціна; шампанське та ігристі вина у величезному асортименті вже чекають на вас добро просимо!