Вина Тоскани
Тоскана — це у всіх сенсах серце Італії. Тут зосереджено величезна кількість пам'яток, мають світову цінність. І серед них — вино, квінтесенція італійського виноробства. Тут народжується знамените К'янті і не менш знамениті Брунелло Монтальчіно, Нобіле ді Монтепунчіано.
Після П'ємонту, саме цей регіон виробляє найбільший обсяг вин. Головні для Тоскани сорти винограду санджовезе канайоло неро, а також міжнародні мерло, піно нуар, шираз і, звичайно, каберне совіньйон. Що стосується білих вин, для них вирощують треббіано, шардоне і совіньон блан.
Саме знамените вино Тоскани — сухе червоне К'янті, яке проводиться в області з тим ж назвою. Це вино здавна розливається у спеціальні пузаті пляшки (ф'яскі), обплетені ликом для захисту вина від сонця. Ще одне елітне вино Тоскани — червоне Брунелло ді Монтальчіно вищої категорії DOCG.
Особливості виробництва
Далі, говорячи про тосканських вина, не можна не згадати про феномен супертосканцев. У середині XX століття кілька виробників вирішили робити вино з сортів винограду, недозволених регламентом для даного регіону, власної, також не регламентованої технології.
Так у 1968 році з'явилося вино "Сассикайя" — купаж каберне совіньйон (80%) і каберне фран (20%). Вже через кілька років це вино змогло скласти конкуренцію метрам з Бордо. Також до супертосканцам відносять вино Орнелайя. Ці вина знаходяться поза офіційних категорій, але відрізняються чудовим якістю і відповідної ціною.
Білі вина — це не зовсім спеціалізація Тоскани, однак і вони заслуговують уваги. Для їх виробництва вирощують шардоне, верначчу, совіньйон блан, треббіано, вино витримують в дубових бочках певне час. Сухі вина виходять достатньо складними і ароматними.
Тосканські вина — це цілий світ, з яким потрібно обов'язково познайомитися. Можливо, ви відкриєте для себе нові грані смаку у цих по-італійськи життєрадісних і по-французьки елегантних вина.