Віскі bourbon
Саме просте визначення бурбона – американський кукурудзяний віскі. Дійсно, бурбон має бути проведений на території США, в якості основної сировини повинна використовуватися кукурудза, витримка повинна відбуватися в нових бочках з американського дуба. Тільки тоді віскі має право гордо називатися бурбоном.
Історія бурбона
Щодо інших міцних спиртних напоїв бурбон можна вважати молодим – йому всього близько 200 років. В 18 столітті переселенці з Шотландії та Ірландії почали виробляти віскі з кукурудзяного сировини. Кращий напій набував у селі Бурбон штату Кентуккі. З легкої руки своїх творців кукурудзяний віскі став називатися бурбоном. До досі 90% всього американського бурбона проводиться у штаті Кентуккі.
У 1964 році Конгрес США визнав бурбон національним напоєм. Батьківщиною американського віскі bourbon став штат Кентуккі, центром бурбонопроизводства протягом XIX століття і на початку XX століття залишався Луїсвілль. Сьогодні основний обсяг цього напою також проводиться в Кентуккі.
Особливості виробництва
Для виробництва бурбона береться не менше 51% кукурудзи, решті відсоток сировини складають інші зернові. Сусло зброджується і старіє в обпалених зсередини бочках з американського дуба протягом як мінімум 2 років (зазвичай 4 року). Виходить напій міцністю 60-80°, який зазвичай розбавляється водою до 40°. Якщо bourbon не розбавлений, він називається barrel proof.
На смак бурбона величезний вплив надає витримка в дубових бочках, обпалених зсередини. За регламентом напій повинен провести в бочках мінімум 2 року, але фактично він витримується близько 4 років. Обпалювати бочки стали лише в кінці вісімнадцятого століття, і, як це часто буває, додумалися до цього в результаті випадку. Для зручності один із робітників, які стискають бочки обручами, нагрівав залізні клепки над багаттям.
У якийсь момент йому не вистачило спритності, і дерев'яні пластини обвуглилися. Але в ті часи кожна бочка була на рахунку і було б недозволенною розкішшю викинути її після цього інциденту. Тому бочка була використана за призначенням — тобто, в неї налили бурбон і закрили для транспортування. Після чого виявилося, що смак напою значно покращився.
У чистому вигляді п'ється витриманий 8-річний бурбон, який має гарний бурштиновий колір. Міцний бурбон прийнято пити з льодом або розбавляючи водою. Бурбон — алкоголь для тих, хто хоче відчути Америку на смак. Джим Бім — бурбон, що став всесвітньо відомим. В даному розділі ви знайдете знаменитий бурбон Jim Beam 4-річної витримки а також благородний 8-річний Jim Beam. Цей напій з 2007 року вважається національним спиртним напоєм Сполучених Штатів Америки.
Бурбон — ціна в WineStyle
Кукурудзяний віскі бурбон в магазинах WineStyle можна купити за ціною від 783 грн
Питання і відповіді
У чому особливість бурбона?
Це віскі, в основі якого не ячмінний солод, а кукурудза — не менш 51% від загального обсягу сировини. Бурбон витримується у обпечених зсередини дубових бочках, що надає йому впізнаваний смак і аромат. За технологією, бочки повинні бути новими.
Де проводиться бурбон?
Бурбон може проводитися тільки на території США, і в цьому його головне відміну від віскі, який може проводитися у будь-якій країні світу — є японська, ірландський, канадський віскі.
Який бурбон можна купити?
У рейтингу кращих бурбонів світу такі марки, як Jim Beam, Heaven Hill, Knob creek, Maker's Mark — ці напої задовольнять смаку самих досвідчених цінителів міцних напоїв.
Скільки варто бурбон?
Мінімальна ціна цього цікавого типу віскі в нашої мережі становить 783 грн