Магазин елітних вин та алкоголю
+38 (095) 715-01-21

Вино із Австрии

Знайдено 1497

Австрійські вина

Австрія входить в десятку провідних світових виноробів. Тут діє сувора система контролю якості, обмежується врожайність з лози та інші параметри, тому окремі австрійські вина можуть змагатися з продуктами визнаних лідерів. Австрійські вина — це першу чергу вина з білих сортів винограду, на частку червоних доводиться лише близько 10% усього обсягу.

Найбільш популярним виноградом у країні є білий сорт грюнер вельтлінер. Вина з нього виходять дуже фруктовими, живими, і в той водночас витонченими. Популярний і сорт вельшрислинг — це вина з ніжним букетом, в якому простежуються чіткі яблучні тони. Трійку замикає мюллер-тургау який надає винам приємний квітковий присмак.

Категорії австрійських вин

Вина Австрії поділяють на елітні, марочні, місцеві і столові. Зазвичай на винних етикетках вказують рік врожаю, найменування місцевості виробництва і сорт винограду. Для позначення особливого статусу вина, що відповідає стандартам якості, застосовується абревіатура DAC (Districtus Austriae Controllatus) — аналог французької системи AOC або італійської DOC.

Столові вина тафельвайн — наймасовіша категорія. Їх виготовляють з збірних виноматеріалів країн ЄС. Ландвайн   місцеві вина, які виробляють у певних районах країни. Напої цього класу характеризуються більш високим змістом алкоголю і цукру порівняно зі столовими.

Марочні вина Австрії і елітні предикатні вина можна визначити за червоно-білому комірцю з кодом на етикетці, при цьому назва регіону обов'язково вказується на етикетці.

Елітні предикатні вина — вина найвищого якості встановленої зрілості. В сусло предикатних вин заборонено додавати цукор. Вони поділяються на 7 підкатегорій:

  • вина шпателезе, які виготовляють з дуже зрілого винограду пізнього збору;
  • вина ауслезе, вироблені з ретельно відсортовані ягід повністю дозрілого винограду;
  • беренауслезе — десертні вина, для отримання яких відбирають тільки прив'ялі виноградини, уражені благородною цвіллю.
  • айсвайн, або "крижане вино", його роблять з підмороженого винограду;
  • шровайн — вино, що отримується з висушеного на солом'яних матах винограду;
  • аусбрух — цінний тип вин з перезрілих подсохших плодів;
  • трокенберенауслезе — найвища категорія австрійських вин з перезрілих изюмированных плодів винограду, займаних благородною цвіллю.

Чотири регіону австрійського виноробства

Ви можете знайти у продажу австрійські вина, які відбуваються найчастіше з чотирьох основних регіонів:

  • Нижня Австрія   найбільш великий регіон. Традиційно винороби Нижній Австрії віддають перевагу виноградному сорту грюнер вельтлінер. Серед популярних сортів регіону також можна виділити піно блан і рислінг. Червоні вина Нижній Австрії виготовляють з сортів каберне совіньйон, блауфранкиш і цвайгельт.
  • Регіон Відень — тут з'являються на світ молоді вина, іменовані хойрігер. Хмільні легкі вина виготовляють з рислінгу, траминера, мюллер-тургау і коханого австрійцями сорти грюнер вельтлінер.
  • Будучи у минулому угорської територією, регіон Бургенланд зберіг деякі виноробні традиції цієї країни. На 15 тисячах га виноградників обробляють червоні і білі сорти винограду. Серед найбільш популярні — фурмінт, блауфранкиш і трамінер.
  • Виноробний регіон охоплює близько 2 тисяч гектарів виноградників. Для цього місця характерні білі виноградні сорту піно блан і рислінг, а також червоний блауер вильбахер.

Вибираючи вина Австрії, зверніть увагу на продукцію провідних виробників: Satterhof, Schloss Gobelsburg Weingut Heinrich та ін