Вина Брунелло ді Монтальчіно
Брунелло ді Монтальчіно — один з кращих італійських вин, елітне вино вищої категорії DOCG. Якщо проїхати 40 км до південно-заходу від Сієни, ми потрапимо в невеликий містечко Монтальчіно, на батьківщину цього великого вина.
Тут якісне вино виробляють всього-то близько 150 років, але це були роки звершень. Отже, 250 господарств щорічно роблять 8 мільйонів пляшок Брунелло, які розходяться по винних магазинах і кращим ресторанам світу. Змагатися з ним в якості і популярності може хіба що Бароло. Однак саме Брунелло першим отримало категорію DOCG, і сталося це більш 30 років назад.
Особливості виробництва
У околицях Сієни розташовані 3,5 тис гектарів виноградників, з яких 2 тис відносяться до зони виноробства Brunello di Montalcino DOCG. Для виготовлення цього вина необхідний виноград санджовезе з великими ягодами, його ще називають sangiovese grosso.
Виробники змушені дотримуватися строгий регламент виробництва — до цього зобов'язує високий статус DOCG. До того, як вино потрапить від виноградника до споживача, пройде не менше 5 років. При це Брунелло проводить у бочках 2 і більше року, а потім від 4 до 6 місяців витримується в пляшках. В роки кращого врожаю винороби виробляють вино марки Brunello Riserva.
У цього вина величезний потенціал витримки. Старі вина стають дивно складними і потужними. Колір їх коливається від рубінового до гранатового, смак насичений, высокотаниный. Оптимальна танинность досягається штучним обмеженням врожайності лози.
Молоді вина із зони Brunello di Montalcino називаються Rosso di Montalcino DOC. Це більш просте вино, але і в ньому вгадується сильний характер «старшого брата». Вина Брунелло завжди високо оцінюються авторитетними критиками, сьогодні і ви можете скласти про них власне думка.