Вина з винограду Шардоне
Самий знаменитий сорт білого винограду – Шардоне. Ягоди Chardonnay дрібні, зеленувато-білого кольори. Цінність Шардоне в тому, що він росте на будь-яких ґрунтах, на всіх континентах. Є тільки один регіон, де не обробляють Шардоне – це французька провінція Бордо «країна червоних вин».
Вважається, що Chardonnay стався з Бургундії. Тут в районах Шаблі Маконе Кот-де-Бон з нього роблять зразкові білі вина – сухі, складні і елегантні. У провінції Шампань вирощують Шардоне для виробництва шампанського, оскільки шампанські вина на 70-50% складаються з шардоне (вина blanc de blancs роблять тільки з нього).
Цей сорт грає важливу роль і в інших виноробних країнах. Італії вина Шардоне виробляють у регіонах Фріулі Тоскана Емілія-Романья. Іспанії шардоне – основа для знаменитого ігристого вина кава. У купажах німецьких і австрійських вин Chardonnay теж проявляє себе найкращим чином.
Країни Нового Світла активно використовують шардоне і домагаються непоганих результатів. Винороби люблять цей сорт винограду за невибагливість, неяскравий власний букет і здатність гармонійно поєднуватися у купажах з багатьма сортами.
Різноманітність вин Chardonnay
З Шардоне можна отримати різне за стилем вино – сухе і десертне, міцне і слабоалкогольне, столове і елітне. Бургундські вина Шардоне - легкі і свіжі, в ароматі виражені тони білих квітів і мінералів. Вина Chardonnay з спекотних регіонів Австралії Каліфорнії Нової Зеландії відрізняються фруктовими відтінками смаку – персика, манго, груші. Витримані в дубі вина набувають аромати диму і ванілі.
Вина Шардоне подають в келихах тюльпаноподібної форми на довгій ніжці. Вино Chardonnay має бути охолодженим до 6-8°С. Це вино поєднується з стравами з птахи, риби, морепродуктів, а також з негострими сирами.