Вина Chateau Haut-Brion
Chateau Haut-Brion — один з п'яти виноробних господарств першої величини Бордо. Вишукані вина компанії випускаються обмеженими партіями. В знаменитої виноробні виготовляють вина чотирьох сортів: Premier Grand Cru Classe, Le Clarence, Blanc, La Clarte. Для виробництва вин Шато Про-Бріон використовують виноградні сорти семільон, совіньон блан, каберне совіньон, каберне фран і мерло.
Шато Про-Бріон входить у п'ятірку кращих виноробень Бордо. Керівництво виноробні строго стежить за якістю напою. Виноград в господарстві збирають вручну, після чого дбайливо сортують. Ферментація проходить у нержавіючих танках при суворому контролі температур. Вино витримують в дубових баррік, кожні три місяці знімаючи з осаду. Перед бутилированнием вина Chateau Haut-Brion злегка фільтрують і освітлюють яєчним білком.
Історія бренду
Історія шато почалася у 1533 році завдяки Жану де Понтаку — він купив невелике маєток і почав займатися виробництвом вина. Його правнук Арно III був пристрасним виноробом і здійснив технологічний прорив, застосувавши процес зняття вина з осаду. Таке рішення поліпшило смак напою і створило відмінні умови для розвитку вина в пляшці. Саме Арно III створив поняття бренду — він був першим виноробом, який почав продавати вина під власною маркою.
Серед шанувальників вина від Chateau Haut-Brion були такі особистості Самюель Пепі і Томас Джефферсон. Сьогодні знаменитої виноробнею володіє Робер де Люксембург, чий прапрадід придбав її у 1935 році. Маєток розташоване у Пессак-Леоньяні, недалеко від Бордо.
Особливості виробництва
Серед п'яти провідних виробників місцевих вин господарство займає найменшу площа виноградники висаджені на 51 гектарах землі. Невеликий ділянка засаджена білими лозами семільон і совіньйон блан, з яких виготовляють розкішні вина Blanc і La Clarte. Грунту виноградників містять пісок та каміння, що мають глинисту основу. Завдяки цього білі вина шато набувають м'якість і душистость.
Чотири виноградника, що належать виноробні, розташовуються в Медок — до північ від Пессак-Леоньяна. На гравійно-алювіальних грунтах обробляють лози каберне совіньйон, мерло і каберне фран, з яких виходять потужні ароматні червоні вина Premier Grand Cru Classe і Le Clarence.
Зрілі вина від "Шато Про-Бріон" — це напої преміального класу з чудовою фруктовістю і гладкими танінами. Такі вина гарні після п'ятнадцятирічної пляшкової витяги в їх букеті при остаточне визрівання більш виразно проявляються запахи землі, тютюну і прянощів.