Магазин елітних вин та алкоголю
+38 (095) 715-01-21

Вино із Чили

Знайдено 2254

Вина Чилі: особливості

  • Країна входить в топ-10 світових виробників
  • Відмінне співвідношення ціни та якості вин
  • Вина з усіх регіонів Чилі, пустелі Атакама і передгір'їв Анд
  • продаж біле, рожеве, червоне, тихе і ігристе з Чилі

Всього 20–30 років тому винний регіон Чилі ставився до "початківцям". Сьогодні країна входить у число найбільших світових виноробів, суттєво потіснивши виробників Старого Світла. Експорт чилійських вин з початку 90-х років минулого століття збільшився більш ніж у 20 раз.

У чому ж секрет такого бурхливого зростання? Відповідь проста: хороше вино було запропоновано споживачам за невисокою ціною. Всі самі популярні сорти   карменер мерло сіра каберне совіньйон, піно нуар, совіньон блан, шардоне, гевюрцтрамінер — роблять в Чилі. Ці вина мають відмінною якістю, при цьому купити їх можна за щодо невеликі гроші.

Історія чилійських вин

Основи виноробства в Чилі були закладені іспанцями ще в середині 16 століття. Перше чилійське вино було досить примітивним: для солодощі до нього додавали уварений виноградний сік і використовували, в основному, для релігійних обрядів. З початку 19 століття в країну стали завозити для розведення виноградні лози популярних в Європі сортів: cabernet sauvignon, sauvignon blanc, merlot, carmenere та ін. Це дало істотний поштовх до розвитку культурної виноробства.

Перший сплеск світової популярності вина Чилі пережили завдяки епідемії філоксери, суттєво підірвала в кінці 19 століття виноградники Старого Світла. Ізольоване місце розташування Чилі і багаті міддю грунту вберегли місцеві лози від хвороби.

У 30-е роки 19 століття, коли енолог Клаудіо Гай організував ботанічний центр Quinta Normal, стався прорив у розвитку виноробства в Чилі. Саме тоді в країну стали привозити лози культурних сортів мерло каберне совіньйон, карменер, совіньон блан та ін з Франції для розведення.

Перший виток популярності вина Чилі пережили в період занепаду європейського виноробства, який був пов'язаний з епідемією філоксери, не торкнулася чилійських виноградників. Але по-справжньому світове визнання настав наприкінці 90-х років минулого століття завдяки продуманої політики держави і закордонним інвестицій.

Світової експорт вин виріс, що дало привід уряду розробляти "золотоносну жилу" методом різкого підняття податків для виноробної галузі. В результаті більшість виноробів згорнули свою діяльність. Ситуацію врятували зарубіжні інвестори і грамотна державна політика.

Особливості клімату стали запорукою високої якості чилійських вин. Країна витягнулася довгою вузькою смугою з півночі на південь. На півночі — пустеля Атакама, на заході — Тихий океан і прибережні пагорби, на сході — високі Анди. Все це формує унікальний терруар, благодатну природну базу для виробництва різноманітних, яскравих вин з зрозумілим, відкритим характером і фруктовим вибухом у смак.

Основні регіони і сорту

Сьогодні у Чилі виділяють 5 виноробних регіонів: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central Region del Sur, кожен з яких славиться певними сортами вин.

У посушливої Атакамі вирощують, в основному, столові сорти винограду. В найпівнічнішому і самому близькому до екватора регіоні Кокімбо успішно роблять вина cabernet sauvignon, merlot і chardonnay. Аконкагуа відома своїми червоними винами каберне совіньйон, сіра, каберне фран, мерло, санджовезе і зінфандель. Близькість до океану і більше прохолодний клімат субрегіону Аконкагуа, Касабланки, забезпечують відповідні умови для визрівання шардоне (80% виноградників), а також мерло, піно нуар, совіньон блан.

Самий старий і відомий регіон виноробства у Чилі, Валье Сентраль (субрегіони Рапель, Майпо, Мауле і Куріко) — ідеальне місце для виробництва каберне совіньйон, провідного сорту чилійського виноробства, а також мерло і карменера. На холодному півдні, в долині Рехьон дель Сур, близькою по кліматичним умов до Франції, вирощують совіньйон блан, шардоне, рислінг піно нуар.

Класифікація вин

Жорсткої класифікації чилійські вина не мають. Зазвичай виробники їх ділять залежності від віку: Курант (до року), Спераль (2–3 року), Резерв (4–5 років), Гран Вино (6 років і більше). З 2011 року була запроваджена альтернативна класифікація чилійських вин залежно від кліматичної зони вирощування винограду.

Вина з узбережжя, характеризуються більшою кислотністю і фруктовістю, — це Costa, збалансовані вина з виноградників між гірськими ланцюгами — Entre Cordilleras. Найбільш видатні, елегантні відмінно структуровані, — це вина Andas, виготовлені з винограду, вызревающего в Андських горах.

Вино Чилі — ціна у WineStyle

Чилійське вино в магазинах WineStyle можна купити за доступними цінами. Ціна стандартної пляшки об'ємом 0,75 л починається від 168 грн