Вина з Кіт де-Нюї
Кот-де-Нюї — північна частина бургундського субрегіону Кот-д'Ор. Винороби спеціалізуються на червоних винах, зроблених з головного бургундського сорти піно нуар, посадки якого займають тут 95% площ виноградників. Залишилися 5% припадають на білі сорти винограду, особливо шардоне.
Якщо південна частина Кот-де-Бон славиться великими виноградниками, то Кот-де-Нюї ставить якість лози вище кількості насаджень. Достатньо сказати, що тут розташовані 24 з 33 виноградників категорії Grand Crus Бургундії. Ще близько 135 виноградників відносяться до категорії Premier Cru.
Тут виробляються елегантні червоні вина з світовим ім'ям, насиченим і ароматним букетом. Головний місто регіону називається Нюї-Сен-Жорж. Хоча тут роблять краще в Бургундії червоне вино з піно нуар (а значить, і краще в світі), частка цих вин становить всього 5% від усього виробленого в Бургундії обсягу.
Вина Бургундії мають досить складну класифікацію, і Кот-де-Нюї не став винятком. Так, сировину з 50 гектарів винограднику Clos de Vougeot використовують 90 виробників. Вина маркуються по домену господарства, якому воно народилося. Обсяги виробленого вина строго лімітовані і складають не більше 1 млн пляшок щорічно.
Географія вин
Самими головними аппелласьонами цього регіону є Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambertin і Vosne-Romanee.
Musigny — крихітна комуна з населенням менше 400 осіб, яка, однак, зробила собі світове ім'я своїми високоякісними винами з піно нуар. Тут же роблять крихітні обсяги вина на основі шардоне з престижного винограднику Le Musigny Grand Cru. Класичне червоне вино звідси — це потужне, высокотанинное, ароматне і в той же час збалансоване вино. Якщо ж пробувати білі вина Бургундії також саме з Шамболи-Мюсиньи. Навколо селища розташоване 2 виноградника Grand Cru і 24 категорії Premier Cru.
Ще одна комуна, де роблять престижні і дорогі червоні вина Сote de Nuits Gevrey-Chambertin. Ці вина вважаються найбільш насиченими, повнотілими, высокотанинными. Їх навіть називають "королі Бургундії" ("королеви" роблять недалеко — в Шамболи-Мюсиньи). Відмітною особливістю цих вин є найвищий потенціал витримки.