Магазин елітних вин та алкоголю
+38 (095) 715-01-21

Вино напівсолодке

Знайдено 3982

Напівсолодкі вина

Напівсолодке вино характеризується підвищеним змістом залишкових сахаров — до 45 г/л. Нижня межа варіюється для різних країн. Наприклад, у Франції напівсолодким вважається вино з вмістом цукру вище, ніж 4 г/л, а в Італії — вище 6 г/л. Напівсолодке російське вино зазвичай містить цукор на рівні 18-45 р/л. Грань між напівсолодкими і напівсухими винами досить тонка, оскільки за російським стандартам напівсухе містить цукор у діапазоні 4-18 г/л, а в Європі ці вина вже відносять до напівсолодким.

Особливості виробництва

Напівсолодкі вина можуть бути отримані різними способами: зупинкою процесу зброджування сахаров охолодженням або кип'ятінням, купажуванням сухих і солодких виноматеріалів.

Самими цінними винами в цій категорії вважаються натуральні, природно-напівсолодкі вина. Насолода у них досягається використанням высокосахаристых сортів винограду. Ягоди збирають в певний час, коли вони накопичують максимальну концентрацію цукру. Краще напівсолодке вино виходить з підв'яленого або, як кажуть фахівці, ботритизированного винограду.

Ціна напівсолодкого вина безпосередньо залежить від методу виробництва. Натуральні вина не можуть коштувати дешево, їх вартість тримається на одному рівні з сухими. Купуючи напівсолодке вино, рекомендується слідувати правилом «ніж дорожче — тим краще», щоб не розчаруватися у смаку продукту.

Кращі напівсолодкі вина

Хоча зазвичай в хіт-листи винних критиків потрапляють тільки сухі вина, серед напівсолодких теж є свої фаворити, так як деякі регіони спеціалізуються на виробництві цій категорії вин:

  • Токайське вино. Знамените угорська напівсолодке вино роблять з таких сортів винограду, як фурмінт, харшлевелю, оремус, жовтий мускат. Ягоди збирають пізньої восени, вже уражені шляхетним грибком, що і додає провину з Токаю його самобутній смак.
  • Німецькі і австрійські білі напівсолодкі вина з рислінгу, гевюрцтраминера, мюллер тургау. Особливе задоволення доставлять вина з цих регіонів з маркуванням Spätlese, що буквально означає «пізній збір», і Auslese («вибірковий збір»), вино з добірних грон.
  • Вуврэ — французькі вина з Долини Луари (Appellation Vouvray Controlée). Прохолодний клімат цього аппелласьона дозволяє отримувати елегантні напівсолодкі вина з гарною кислотністю.
  • Грузинські вина: "Кіндзмараулі", "Ахашені", "Хванчкара" та ін. Червоні і білі напівсолодкі вина Грузії готують з аборигенних сортів винограду сапераві, ркацителі, муджуретулі та ін., здатних накопичувати цукру в поєднанні з високою кислотністю.

Подача напівсолодкого вина

Напівсолодке вино рекомендується подавати добре охолодженим, до 6-8°С, так як при низьких температурах кислотність відчувається краще і врівноважує солодкість. Легкі напівсолодкі вина, наприклад, німецькі Kabinett і Spätlese добре поєднуються з рибними стравами, десертами, фруктами, а среднетелые з Австрії, Ельзасу, Токаю, Вуврэ гарні у компанії з морепродуктами, гострими сирами, паштетами.

Напівсолодке вино — ціна у WineStyle

Напівсолодкі вина — дуже широка категорія, так як в цьому стилі роблять вино практично у всіх винних регіонах світу. Тому великий і розкид цін на напівсолодкі вина. Так, у магазинах WineStyle напівсолодке вино можна купити за ціною від 176 грн до 35 600 руб. за пляшку.