Портвейн - історія і асортимент
Портвейн (porto) – кріплене червоне вино, стало символом Португалії. Цей тип вин відноситься до категорії контрольованих за походженням, тобто вони можуть проводитися тільки у визначеному аппелласьоне за строго дотримувалися технології. Портвейн – такий же візитна картка для Португалії, як текіла – для Мексики, а кашаса – для Бразилії. Найменування це означає «вино з міста Porto», хоча на самому справі портвейн проводиться і розливається у місті Віла-Нова-де-Гайо.
Регіон виробництва портвейну – північно-схід країни, долина річки Доуру. Тут вирощується 165 сортів винограду, але для виробництва червоного портвейну використовується тільки п'ять: Турига Насьональ, Турига Франсеса, Тінта Рориз, Тінта Барока і Тінта Као.
Особливості виробництва
Виноградне сусло бродить всього 2-3 дні, після чого закріплюється 77% виноградним бренді, в результаті чого процес бродіння зупиняється. Після бродіння портвейн повинен відпочити деякий час в дубових бочках, перш ніж воно відправиться в місто Віла-Нова-де-Гайя. Тут фахівці визначають якість виноматеріалу і визначають подальшу долю портвейну. Кращий портвейн довгий час буде витримуватися у підвалах у бочках з французької та американського дуба.
Види портвейну
Портвейн – це кріплене і солодке вино, хоча у продажу можна зустріти і білий, рідше – рожевий портвейн. портвейн може бути молодим (Ruby, Standard) і витриманим. Дуже високо цінується вінтажний портвейн, ціна якого може досягати досить високі значень. Раритетні зразки десятиліттями зріють в бочках з французького або американського дуба в кам'яних погребах-лагарах.
У залежності від витримки та якості виділяють наступні види портвейну:
- Стандартний портвейн (Standard Port) молоде вино, змішане з урожаїв різних років, созревающее в дубових бочках. Після цього портвейни розливають у пляшки, і вони готові до вживання. За кольором і способу витяги вони поділяються на Ruby і Tawny Porto, а також білі вина White.
- Преміум портвейни (Special Category Port) вина, складові меншу категорію. Вони дозрівають в скляних пляшках. Завдяки повній відсутності контакту з киснем, їх старіння протікає повільніше, колір змінюється довше, вони мають більш тонкий смак.
- Іноді, у вдалі роки, з цієї категорії виділяються елітні вінтажні портвейни (Vintage Porto), які підлягають витримці не менше 15–20 років. Для них характерні інтенсивні колір і аромат, вони мають виражений фруктовий, з відтінками прянощів букет.
Портвейни відрізняються найбагатшим смаком, збалансованими танинами і насиченим кольором. портвейн купити можна в якості десертного вина, для подачі його до сирів, кави, горіхів і цукатам. Будь-які ягідні десерти стануть прекрасними супутниками портвейну. В наші дні широко використовуються сучасні технології, але найкращий португальська портвейн виходить за старовинними методиками, коли виноград збирають і тиснуть вручну.
Портвейн - ціни в Winestyle
У магазинах Winestyle в Києві ви можете купити портвейн за ціною від 163 грн
Дізнатися, скільки коштує портвейн в пляшках різного обсягу Ви можете в нашому каталозі.