Магазин елітних вин та алкоголю

Вино херес

Знайдено 213

Широкий вибір хересу

Херес — кріплене іспанське вино, вироблене у регіоні Андалусія і контрольоване за походженням. Про це на етикетці говорить напис D. O. "Jerez-Xérès-Sherry" або D. O. "Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda". Херес має міцність 15-22і багатий складний смак, відтінки якого залежать від сорти винограду і способу виробництва. Насичений колір вина коливається у діапазоні від бурштинового до майже чорного.

4 важливих факту про хересі

  • Область виробництва — так званий "хересний трикутник", регіон, обмежений андалузскими містами Херес-де-ла-Фронтера, Ель-Пуерто-де-Санта-Марія і Сан-Лукар-де-Баррамеда.
  • Основні сорти винограду, з якого роблять херес — білі паломіно фіно, педро хіменес, москатель.
  • Ферментація деяких видів хересу (манзанильо, фіно, амонтильядо) відбувається під особливою плівкою ("флером"), яку утворюють хересні дріжджі. Таким чином, дозрівання вина відбувається без доступу кисню.
  • Для витяги базових видів хересу використовується динамічна система "солера-криадера", при якій вміст бочок постійно оновлюється і переливається за особливою схемою.

Види хересу

Існує безліч сортів і спеціалітет хересу, але в загалом можна виділити 3 великі групи.

  • Сухі хереси. Це вина з винограду Паломіно з змістом цукру менше 5 г/л. До цієї групи відносяться Фіно (Fino), Манзанілья (Manzanilla), Oloroso (Олоросо), Amontillado (Амонтильядо), Palo Cortado (Пало Кортадо). Їх об'єднує наявність обов'язкової витримки під флером, причому Фіно витримується не менше 2 років. Відмінності полягають в якості сировини   наприклад, для Олоросо використовується сік другого віджимання, а також у технології витримки. Особливості технології надають сухим хересів надзвичайно широкий діапазон смаків і ароматів. Найціннішим з сухих хересів є Amontillado (Амонтильядо).
  • Солодкі хереси. До цієї групи відноситься Педро Хіменес і Москатель. Перший містить понад 200 г/л цукру, його фортеця 15-22°. Для його виробництва використовується заизюмленный виноград Педро Хіменес, тому у смаку сильно відчуваються ноти сухофруктів, мед, шоколад, кава і какао. Дуже щільне, бархатисте і смачне вино. Колір Москателя зазвичай світліше, ніж у Педро Хіменес, а смак відрізняється присутністю квіткових і цитрусових нот.
  • Купажовані хереси. Представляють собою суміш сухих і солодких хересів. Їх можна дізнатися по написам на етикетці Dry і Pale Cream (підсолоджений Фіно), Medium (купаж на основі Амонтильядо або Олоросо), Cream (суміш Олоросо і натурального солодкого хересу).

Подача хересу

Сухі хереси дуже гастрономичны і поєднуються з закусками, супами, салатами, гарячими стравами з м'яса і риби. Солодкі хереси — це і доповнення до десерту або морозиву, і самостійний десерт. Подавати херес краще у спеціальних хересних чарках і келихах для кріплених вин.

Херес — ціна в WineStyle

Різноманітність хересу викликано не тільки великим числом виробників, але і особливостями технології виготовлення. Тому ціна на херес може сильно відрізнятися, але в цілому це доступне вино. Можна купити іспанський херес для повсякденних вечерь, але є і сорти з високим колекційним потенціалом.

Класичний херес в магазинах WineStyle можна купити за ціною від 323 грн