Вина Сицилії
Сицилія — автономна область у складі Італії а ще самий великий острів Середземного моря. Виноград тут вирощують не менш 2,5 тисяч років, хоча не завжди репутація місцевого виноробства була настільки бездоганна. Класичний середземноморський клімат з яскравим сонцем і помірним кількістю опадів ідеально підходить для вирощування винограду. Горбиста місцевість і не дуже родючі ґрунти також допомагають виноградному соку досягати ідеального смаку і аромату.
Особливості виробництва
Багато сорти винограду використовуються для виготовлення моносепажных вин, а інші входять в купажі. З червоних поширені місцеві фраппато, калабрезе, неро-д'Авола. Основні білі сорти — це катаратто, греканико, инзолия, неро коринто та інші. Ми рекомендуємо спробувати вина Сицилії Nero D’Avola, Etna Rosso (зачате на вулканічних грунтах навколо Етни) та знамените Cerasuolo di Vittoria DOCG.
У наприкінці XX століття уряд острови зробило упор на підвищення врожайності винограду, використовуючи для цього спеціальні техніки. Це призвело до зниження якості вин і втрати репутації на міжнародних ринках, для відновлення якої потрібні десятиліття.
Різноманітність сицилійських вин
Як відомо, на Розташований сицилії діючий вулкан Етна. У східній частині острова він несе відповідальність за багаті мінералами ґрунти аппелласьона Etna DOC. Західна частина — це область Marsala DOC. Тут широко поширені місцеві, "тубільні" сорти винограду — особливо Неро-д'Авола і Катаратто, які сукупності займають близько 40% посадок. Катаратто передається в інші регіони Італії для включення в купажі, залишок йде на виробництво місцевого вина Марсала. З червоних сортів поширені також аліканте, фраппато (ключовий сорт для вина Cerasuolo di Vittoria DOCG). Чудово показує себе тут і шираз привезений з Франції. Для білих вин використовується всюдисущий і високоврожайний сорт треббьяно.
У загалом, вина Сицилії слабо інтегровані у загальну картину італійського виноробства, а тому дозволяють випробувати нові відчуття, радують своєю унікальністю. Цей шанс не можна не використовувати.
Хоча площі виноградників на Сицилії досить великі, вина на душу населення тут споживається менше, ніж де б то не було Італії. Це пов'язано з тим, що 90% вин категорії Sicily DOC, вироблених тут, належать до категорії десертних у тому числі знамените Марсала, а ці вина вживаються у менших кількостях. Тим не менш, класичні білі і червоні тихі сицилійські вина виробляються по всій території острови. У будь-якому разі, вина Сицилії подарують вам нові відчуття, оскільки вони виготовлені на основі унікальних сортів винограду за традиційним методиками, дбайливо збереженим тисячоліттями.