Магазин елітних вин та алкоголю
+38 (095) 715-01-21

Вино солодке

Знайдено 2390

Широкий вибір солодких вин

Солодкі вина відрізняються високим вмістом цукру. Нижня межа цього показника для тихих вин, згідно з французької класифікації, становить 30 г/л, відповідно вітчизняної  — 45 г/л. Максимальної солодкістю мають лікерні вина (до 300 г/л). Солодкі вина, як правило, більш міцні порівняно з сухими (в середньому, 12-17%). У їх числі представлені як більш легкі десертні вина (5-7°), так і міцні херес мадера, портвейн (18-20°).

Як роблять солодкі вина

У якості сировини для виготовлення солодкого вина використовується виноград цукристістю не нижче 22% і кислотністю 6-7 г/л. Для того щоб домогтися найвищою концентрації цукру в ягодах і потім зробити з них хороші солодкі вина, винороби практикують наступні способи:

  • Пізній збір винограду. Цей метод передбачає умисне перезрівання врожаю. У процесі ферментації соку в чанах частина цукру перетворюється в спирт. При досягнення рівня алкоголю 8% ферментацію переривають, і залишковий цукор забезпечує провину характерну солодкість. Пізній збір застосовується у виноробнях Німеччини, Австрії, у французьких провінціях Ельзас і Луара, у кримській Масандрі. При цьому використовуються такі сорти винограду, як рислінг, гевюрцтрамінер, шенен блан, піно грі, мускат.
  • Використання підсушеного винограду. Це один з найбільш старих способів, він виник ще у часи античності. Сушать ягоди на лозі або на солом'яною підстилці. Солодкі вина за цією методикою виробляють у Франції в провінції Жюрансон, в італійських регіонах Тоскана та Венето. З висушеного винограду сортів педро хіменес і москатель де олександрія роблять кращі солодкі хереси Іспанії.
  • Виноград з благородною цвіллю (ботритис). За цим методом виробляються найвідоміші у світі солодкі вина, в тому числі бордоські Sauternes, Barsac з семільйона і совіньйон блан, німецькі Beerenauslese і Trockenbeerenauslese з рислінгу, угорська вино Tokaj Aszu з фурминта, а також Quarts de Chaume з шенен блана, зібраного в центральній частини Луари. Благородна цвіль Botrytis cinerea при певних кліматичних умовах розвивається на шкірці винних ягід, витягаючи з них вологу, що підвищує цукристість і викликає заізюмування винограду. Для створення келиха вина часом потрібно зібрати врожай з цілої лози, так як при ураженні благородною цвіллю втрачається величезна частина винних ягід. Щоб купити солодкі вина цієї категорії, доведеться неабияк витратитися.
  • Крижане вино "Айсвайн". Цей метод практикують у Німеччині, Австрії, Канаді, США, Нової Зеландії та ін. Основна його фішка   віджим заморожених ягід, у результаті чого виходить суперконцентрірованний солодкий сік, який потім повільно бродить. Для виробництва "Айсвайну" використовується виноград сортів рислінг, вельшрислинг, гевюрцтрамінер, грюнер вельтлінер та ін
  • Кріплені вина. При виробництві для цих вин зупинки бродіння в них додають спирт. Цей принцип лежить в основі складного виробництва знаменитих кріплених вин — портвейнів, мадери, хересу.

Подача солодких вин

Солодкі вина зазвичай подають до десертів — випічці, ягідним і фруктовим пирогів, молочному шоколаду. Білі солодкі вина вдало поєднуються з блакитними сирами, морепродуктами, фуа-гра, білим м'ясом, червоні — з пікантними і пліснявими сирами, солоної шинкою, м'ясними закусками. Рекомендована температура подання елітних вин 14-16 °С. Недорогі солодкі вина слід охолодити до 10-13 °C

Солодке вино — ціна у WineStyle

Солодкі вина різноманітні за стилями і за вартості — тут можуть бути як легкі десертні варіанти, так і вінтажні дорогі портвейни. Солодкі вина в магазинах WineStyle можна купити за ціною від 172 грн за стандартну пляшку 0,75 л.